A méz kinyerése és feldolgozása

A méz kinyerése és feldolgozása


Emberi felhasználáshoz a mézet méhész vagy mézvadász szerzi meg, illetve nyeri ki. Mézvadászatra az őskortól jár az ember, a természeti népeknél még ma is ez a méz megszerzésének módja. Európában egyes népek szintén mézvadászatra jártak még a 19. században is. Mézvadászattal lépesmézet nyernek.

 

Lépesméz; a fotó forrása: George Shuklin / wikipedia

 

A méhész a kiválasztott kereteket (egyesével vagy rakodókaptár esetén fiókostul) kiveszi a kaptárból, és kipergetett keretekkel helyettesíti őket. A kereteket akár félre is teheti egy alkalmasabb időpontig, amikor kipergeti őket. A rablás megelőzésére úgy kell időpontot választani, hogy vagy ne röpködjenek a méhek, vagy legyen egy közepes mennyiségű hordás. A kánikula szintén nem jó, mert rontja a keretek stabilitását. A 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékleten a méz enzimtartalma elkezd bomlani. Amikor kiveszi a kereteket, akkor vizes ronggyal takarja be őket, szintén a rablás megelőzése érdekében.

A keretekből a mézet pergetővel nyerik ki, pergetik. Ez lehet kézi vagy gépi. A kereteket megfordítva kell betenni, hogy kifolyhasson belőlük a méz. A pergetésnek alkalmazkodnia kell a hőmérséklethez. Egyes gépi pergetők önfordítók, azaz automatikusan megfordítják a kereteket, ha az egyik oldal kiürült. Mielőtt a kereteket a pergetőbe teszik, le kell szedniük a sejtek viaszfedelét. Ehhez használható fedelezővilla, vagy rezgő késsel ellátott fedelezőgép. A pergetőből kifolyó mézet még szűrni kell. Tiszta edényben fogják fel. A méz higroszkópos, és könnyen átveszi más anyagok szagát; erre vigyázni kell tároláskor.

 

Pergető keretekkel. A méz alul szitán keresztül folyik a gyűjtőedénybe; a fotó forrása: Axel Hindemith / wikipedia

 

A fedelezésből préseléssel lehet még mézet kinyerni. Hagyományosan ehhez hasonlóan nyerik ki a zselészerű hangamézet, de újabban sokszor ezt is inkább pergetik. Ehhez a sejteket felszúrják úgy, hogy a falak ne sérüljenek. Ez a módszer régebbi, mint a pergetés.

 

Fedelezővilla és fedelezés; a fotó forrása: Axel Hindemith / wikipedia

 

Továbbá a méhész készíttethet lépesmézet is építtető keret beadásával. Ezt nem nyerik ki a viaszból, hanem azzal együtt adják el, a pergetett vagy préselt méznél drágábban.

 

 

Forrás:        

wikipedia

Felső kép: stevepb / pixabay

Tetszett a cikk?

 

MézVilága cikkek

Töltsd fel mézes élményeidet, receptjeidet, írásaidat Te is!
Egyéb mézes, Információk
Csatlakozz szerkesztő-csapatunkhoz egy saját ingyenes magazinnal! Részleteket megtalálod a képre kattintás után.
Méztermelő vagy? Mutatkozz be nálunk ingyen!
Egyéb mézes, Információk
Csatlakozz hozzánk és oszd meg velünk tudásodat, termékeidet! MUTATKOZZ BE NÁLUNK TERMELŐKÉNT!
A méz tárolása és kezelése
Egyéb mézes, Tárolás és kezelés
A tároláshoz való edénynek nem jó a fa, mert a méz tönkreteszi. A fémek közül jó az alumínium, és a fehér bádog.
Mézes krémes
Mézes sütik / Érdekességek, Egyéb mézes sütik
Sok változata ismert, én így készítem.
Virágméz
Méz fajták, Virágméz
A virágméz vegyes virágokból előállított méz, amelyek egyaránt lehetnek értékes mezei virágok és gyógynövények is.
Mézeskalács az egészség jegyében
Mézes sütik / Érdekességek, Mézeskalácsok
Egészséges és finom. Itt egy jó mézeskalács recept.
Mézes krémes, vagy Mézes zserbó?
Mézes sütik / Érdekességek, Sütis érdekességek
Mi a különbség a két isteni sütemény között? Vajon az igazi mézes krémes tetején van csokoládémáz?
Méztermelés a világban és Magyarországon
Egyéb mézes, Információk
Átlagosan a világ méztermelése 1,4 millió tonna évente.
Miből lett a Marlenka?
Mézes sütik / Érdekességek, Sütis érdekességek
A Marlenka sztorija 1704-ben kezdődött, de a valódi sikert csak a huszadik században érte el.

További cikkek »

 

....